Francouzský gastroprůvodce poprvé hodnotil restaurace v Česku. Tohle je 12 nejlepších

V Česku působí nový gastronomický průvodce Gault&Millau. Podobně jako Michelin oceňuje hvězdami, rozdává restauracím jednu až pět kuchařský čepic. Podívejte se, které české podniky jich získaly nejvíc.

Inspektoři Gault&Millau v loňském roce anonymně hodnotili stovky kulinářských podniků po celé zemi. Kromě restaurací se zaměřili také na bistra, kavárny či food trucky. Koncem ledna pak ocenili celkem 165 restaurací, které získaly symbol čepice.

Nejvyšší ocenění, tedy pět čepic, ale nezískala žádná. Symbol čtyř čepic si vysloužil jediný český podnik, a to Restaurant Papilio nedaleko Berouna. Podívejte se i na ostatní nejlépe hodnocené podniky podle prestižního francouzského průvodce, které získaly po třech čepicích.

1. Restaurant Papilio
Restaurant Papilio.

Od průvodce Gault&Millau získala jako jediná česká restaurace v hodnocení čtyři čepice. Nachází se ve Vysokém Újezdě nedaleko Berouna a vede ji šéfkuchař Jan Knedla, který má za sebou zkušenosti z vyhlášených michelinských restaurací včetně tříhvězdičkové Amber v hongkongském hotelu The Landmark Mandarin Oriental.

Papilio klade důraz na sezónní a lokální suroviny, přičemž se inspiruje přírodou a principy udržitelnosti. Degustační menu odráží pečlivý přístup ke každé surovině a často pracuje s fermentací, kvasem a divokými bylinami.

2. La Degustation Bohême Bourgeoise

Pražská restaurace s Michelinskou hvězdou se specializuje na moderní interpretaci tradiční české kuchyně. Šéfkuchař Oldřich Sahajdák se svým týmem připravuje degustační menu inspirované prvorepublikovými recepty a používá především lokální suroviny od malých farmářů. Restaurace je známá svou precizností a důrazem na harmonii chutí. Od Gault&Millau v hodnocení získala tři čepce a šestnáct bodů.

La Degustation Bohême Bourgeoise

3. Restaurant Essens

Aktuálně na našem menu máme velmi zajímavý rybí chod – podáváme candáta s lokálními kalmary, které jsou v podstatě zadělávané dršťky. Děláme to tak, aby i lidé, kteří běžně nemají v oblibě vnitřnosti, dali těmto pokrmům druhou šanci. V kombinaci s jemným masem candáta to vytváří harmonickou a neobyčejnou chuťovou kombinaci.

Jihomoravská restaurace Essens na první pohled nadchne svým prostředím. Nachází se totiž přímo v klasicistní budově Hraničního zámečku, který je součástí rozlehlého komplexu Lednicko-valtického areálu. Hostům nabízí vždy šestichodové degustační menu. Kuchyni, která klade absolutní důraz na lokální suroviny a vlastní výrobu, vede šéfkuchař Otto Vašák.

3. Restaurant Essens

4. Dejvická 34

Na tři čepice dosáhl také pražský podnik Dejvická 34, jehož duší je italská kuchyně. Vede ji šéfkuchař Tomáš Černý, který předtím dlouhá léta působil v další uznávané italské restauraci La Finestra in Cucina.

V Dejvické 34 si je možné vybrat jídla à la carte, nebo čtyřchodové výběrové menu. Ve všední dny je tu k dostání také týdenní polední menu. Vedle vysokého ocenění od Gault&Millau se restaurace pyšní i oceněním Bib gourmand (výjimečné jídlo za rozumnou cenu) od Michelinského průvodce.

Dejvická 34

5. La Finestra in Cucina

Elegantní italskou restauraci najdete v centru Prahy nedaleko Karlova mostu a Staroměstského náměstí. Šéfkuchař Roman Kintler zde připravuje precizně promyšlenou moderní italskou kuchyni s důrazem na čerstvé ryby, mořské plody a masa z vybraných chovů. Restaurace nabízí unikátní vinný lístek s širokou škálou italských vín, která skvěle doplňují menu.

La Finestra in Cucina

6. Levitate

Jídlo vnímané všemi smysly. O to se snaží v inovativní fine diningové restauraci Levitate na pražských Vinohradech. Ta vychází z moderní severské kuchyně, která klade důraz na plné využití lokálních surovin. Zároveň se tu ale vždy snaží překvapit nečekanými chuťovými kombinacemi. Za pestrými pokrmy stojí šéfkuchař Christian Chu. Vychutnat si tu můžete buď dvanácti- nebo osmnáctichodové sezónní menu inspirované ročními obdobími. Menu je ovšem předem neznámé.

Levitate

7. Mlýnec

Restaurace Mlýnec nabízí jedinečný gastronomický zážitek v historickém centru Prahy, s moderním interiérem evokujícím život pod vodní hladinou. Šéfkuchař Vladimír Vaníček připravuje nápaditá jídla s kreativně zpracovanými surovinami, která překvapují výraznými chutěmi.

Bohatý vinný lístek zahrnuje jak česká vína, tak výběr francouzských, italských a autentických vín včetně champagne. V Mlýnci si můžete vybrat jídla à la carte, nebo z několika menu včetně čistě vegetariánského.

8. Pot au Feu

Komorní a útulná restaurace Pot au Feu v pražské Rybné ulici už svým názvem odkazuje na to, v jaké kuchyni se nechala inspirovat. Šéfkuchař Jan Kracík zde připravuje promyšlené menu, které spojuje tradiční francouzské chutě s moderním přístupem. Gault&Millau ve svém hodnocení vyzdvihl také zdejší precizní personál, který předvídá potřeby hostů.

9. Štangl

Štangl je jedním z novějších přírůstků skupiny Ambiente. Restaurace se inspiruje severskou kuchyní a klade důraz na lokální suroviny, fermentaci a naturálnost. Šéfkuchař Martin Štangl s vášní propojuje lokální ingredience s nečekanými chuťovými kombinacemi včetně umami.

Interiér s hydroponií a zelenými prvky navozuje klidnou atmosféru, zatímco otevřená kuchyně umožňuje hostům nahlédnout do unikátního kulinářského procesu. Ten můžete objevovat skrze tříchodové nebo šestichodové degustační menu.

Štangl

10. - 11. U Matěje a Stůl

Tyto dva podniky sdílí jednu střechu a oba fungují pod taktovkou známého šéfkuchaře Jana Punčocháře. Zatímco U Matěje je klasická prostorná restaurace s principem výběru jídel à la carte, Stůl lze označit za její fine diningovou sestru.

Jak už napovídá název, je v ní místo u jediného stolu, a to pro maximálně dvanáct hostů, kterým je servírováno degustační menu. Obě restaurace však pracují s poctivou českou kuchyní v moderním podání a získaly od Gault&Millau po třech čepicích.

Interiér restaurace U Matěje

12. Terasa U Zlaté studně

Tato restaurace se může pyšnit nejen dlouholetou tradicí, ale také jedním z nejkrásnějších výhledů na Prahu. Menu se mění podle sezóny a zaměřuje se na ryby, mořské plody a prvotřídní lokální suroviny, které šéfkuchař Lukáš Hlaváček zpracovává s elegancí a rafinovaností.

Hosté si tu mohou vychutnat večeři i v altánku v zahradě pod Pražským hradem. Gault&Millau, který zdejšímu gastronomickému zážitku nasadil tři čepice, zde ocenil i pečlivě sestavený vinný lístek.

24.3.2025 - autor: Michaela Hofmanová

Online dostupné zde

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti